Contact: telefoon 010 - 4673105

  • Home
  • Muziektherapeut Jan Hendrik Hootsen doet verslag van een geweldige muziekdag

Muziektherapeut Jan Hendrik Hootsen doet verslag van een geweldige muziekdag

Stichting Vrienden van CityKids heeft het mogelijk gemaakt Jan Hendrik Hootsen, muziektherapeut, op 14 november een dag op alle groepen van CityKids Rotterdam met de kinderen muziek te laten maken. Graag willen we het verslag, dat hij ons toestuurde, met jullie delen. We zullen proberen hier in 2018 opnieuw donateurs voor te vinden, want het was echt een groot feest, te zien wat muziek bij de kinderen en medewerkers voor emoties opriep!

IMG_20171220_085801IMG-20171220-WA0000IMG_20171220_091141Hierbij het verslag van Jan Hendrik: Met veel plezier kijk ik terug op deze muziekdag (deze term vind ik trouwens beter passen dan muziektherapie haha).
Want voor mij, de kinderen en begeleiders vond ik het een bijzondere gebeurtenis en ervaring.

Ik vond de ochtend sessies van te voren het spannendste, maar uiteindelijk waren die voor mij het beste geslaagd. Het was een plezier met die kleine kinderen te mogen werken en op ontdekkingstocht te gaan. Ik had verschillende onderwerpen in gedachten en een aantal hiervan kunnen uitvoeren als: zelf leuke ritmes en geluidjes laten horen; geluiden van de Herfst en van Het Bos ontdekken en laten spelen; proberen de kinderen in een ritme met elkaar te krijgen; we gingen op zoek naar harde en zachte (dieren) geluiden, de snelle en langzame stapjes; de vogelgeluidjes vonden ze heerlijk om te horen en zelf uit te proberen (met de “vogel” instrumentjes); ze mochten op emmers slaan (met hun handen); de muziekoptocht was een leuk muziekspel (lopen in een kring met instrumentjes); en het hoogtepunt was met z’n allen in de trein op reis (ik maakte van de djembé en de cajons een trein waar de kinderen op gingen zitten en met ritmes gingen we op reis).

Wat mij opviel was het geluksgevoel bij de kinderen, het genieten van slaan, voelen, ervaren, beleven en luisteren. Ieder kind had zo zijn eigen ervaring. En soms gebeurde er onverwachte bijzondere dingen, zoals: een kind komt in een ritme of gaat bewegen op het ritme of geniet van wat het hoort of voelt.

Aandachtspunten zijn: te grote of zware instrumenten en te hard klinkende instrumenten. Je komt handen en voeten te kort om het in goede banen te leiden. Maar met de geweldige hulp/ondersteuning van de begeleiders ging dit alles erg goed.

De middag groepen: ook hier was het erg leuk om mee te maken. Ik dacht dat dit makkelijker zou gaan, maar was inderdaad moeilijker en uitdagender; Deze kinderen zijn voor mij toch wel bewerkelijker en daar ze al wat groter en steviger zijn gaan ze dus ook steviger met de instrumenten om. Dus er is bijvoorbeeld meer lawaai en de kunst voor mij is dat in goede banen te leiden. Ook zijn ze wat wilder, dus het gevaar dat instrumenten om kunnen vallen of stuk kunnen gaan is aanwezig (er is helaas een trommelvel gesneuveld. Het risico van het vak haha).

Maar ook bij deze kinderen heb ik met plezier en met fantastische hulp van de begeleiders kunnen werken. Ik heb een aantal liedjes en onderwerpen uit de ochtend sessies kunnen herhalen. De concentratie is bij deze twee groepen wel veel korter en samen met het kabaal dat de grote slaginstrumenten maken was 30 tot 40 minuten per groep het maximaal haalbare. Ook in deze groep zag ik kinderen die op verschillende manieren (spelen, aanraken, kijken, luisteren) positieve prikkels kregen van deze muziekhappening.

Ik denk dat deze muziekactie de kinderen wel heeft verrijkt. Ook denk ik dat een vervolg hiervan goed kan uitpakken. En dit zou weer met slagwerk kunnen zijn, maar zeker ook met een andere muziekdocent met andere instrumenten, waarbij zo’n docent dan liedjes komt zingen en spelen (op zijn gitaar) en bijv. de kinderen met kleine slaginstrumentjes mee mogen doen.

Echt muziek met elkaar maken, een liedje samen spelen of ze een ritme aanleren is uiteraard niet reëel. Wel in een bepaalde flow of sfeer komen is goed te doen en heeft effect op ze.

Ook nog meer en meer nadenken over de juiste (slag)instrumenten is een punt. Ik had al veel kindvriendelijke instrumenten bij me, maar dit kan zeker nog beter. En daarnaast had ik ook grote/zware conga’s bij me, die dus konden omvallen.

Ik heb er zelf intens van genoten, maar het heeft ook veel energie gekost haha.

Nogmaals dank dat ik dit heb mogen en kunnen doen. En ik sta zeker open voor nog eens een vervolg.

Hartelijke groeten, ook aan alle collega’s,
Jan Hendrik Hootsen

Geef een reactie

Samen leren, lachen en genieten van het alledaagse leven.

 

© Copyright 2018 CityKids. Alle rechten voorbehouden